Djurens Rätt
05 January 2017

Nytt förslag: Sluta sälja fyrverkerier!

Det huvudsakliga syftet är att stoppa det farliga missbruket när raketer avfyras mot både människor, djur, byggnader och blåljuspersonal.

Debatten kring fyrverkerierna har varit stark i år och fler får upp ögonen också för djurens situation. Många djur, både vilda och domesticerade far väldigt illa av fyrverkerier. Under nyåret 2016-2017 skrämdes till exempel hunden Diesel till döds av smällandet.

Enligt ett pressmeddelande från SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, som SVT fått tag på vill branschen självmant sluta sälja fyrverkerier av raket-typ. Det vill säga pjäser på en pinne som skjuts iväg av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera med stor kraft högt upp i luften.

Den typen av fyrverkeripjäser är sedan flera år förbjuden i Norge. De anses vara riskabla att skjuta upp och oberäkneliga. Dessutom är laddningen ofta mycket kraftfull och det kan bli livsfarligt om en sådan raket hamnar fel och exploderar i närheten av en människa.

– Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB.

Kan blir förbud för privatpersoner

I ett första steg vill branschen att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning stoppas. På sikt tänker man också inleda en dialog med Myndigheten för samhällskydd och beredskap om att införa ett förbud för allmänheten att använda dem. Redan 2014 förbjöds raketer med en satsvikt på över 75 gram att säljas till konsumenter i Sverige eftersom det var för kraftfulla.

– Vi ser mycket positivt på det förslag som kommit fram idag och vi är glada att branschen själva tar ansvar för en förändring. Det här är ett bra steg på vägen, sen vill vi i förlängningen se att alla fyrverkerier och smällare som skadar djur förbjuds, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Branschen vill dock inte se ett totalförbud för fyrverkerier.

– Vi tror inte på det. Vi tror att det kommer att ha sådana negativa konsekvenser. De förslagen vi lämnar tror vi är vägen framåt. Merparten av arbetet måste ligga hos myndigheterna, och då främst polisen, säger Erik Nilsson.

Sedan kan man fundera på om det ska finnas andra regler eller lagar för hur fyrverkerier får användas, säger Erik Nilsson.

Bland annat har man kommit överens om att begränsa tiden för försäljning av raketer vid tiden kring nyår.

– Man ska inte sälja långt i förväg. Den stora försäljningen ska ske nära, säger Erik Nilsson.

Ett annat förslag handlar om att begränsa tiderna för när allmänheten får skjuta fyrverkerier utan tillstånd.

Läs mer: SVT, SVD

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: