Djurens Rätt
21 February 2023

Nytt salmonellautbrott - massavlivning hos Sveriges största äggfabrik

Återigen återkallas ägg på grund av risk för salmonella. Äggen kommer från Sveriges största äggfabrik och har hunnit spridas till stora delar av Sverige. Smittan gör inte hönorna sjuka, men när den hittas massavlivas de för att säkerställa människors säkerhet. Djurens Rätt menar att sådana här djurfabriker behöver monteras ned, och att det har blivit än tydligare att just den här äggfabriken inte klarar av att hantera djur.

Sveriges största äggfabrik ligger i Mönsterås och har uppemot två miljoner hönor samtidigt i flera olika byggnader. Nu har återigen salmonella påträffats hos hönor i en av byggnaderna, bara en dryg månad efter det förra fallet. Det har gjort att flera livsmedelskedjor återkallar äggen. Hönorna som lagt äggen massavlivas, vilket är den huvudsakliga anledningen till att salmonella är ovanligt i Sverige. Ungefär 160 000 hönor är drabbade och kommer att avlivas enligt tidningen Barometern.

– När är det nog? Det är inte första gången djur massavlivas på grund av smittorisker i djurfabrikerna. Såhär får det inte fortsätta, de ohållbara djurfabrikerna måste monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Samma äggfabrik råkade ut för fågelinfluensa under 2021 och stod för merparten av de hönor som avlivades i utbrott det året, över en miljon. De upprepade fallen med salmonella tyder på att det inte skett tillräckliga förebyggande åtgärder och lärdomar efter det, och att äggfabrikerna är för storskaliga i Sverige. 

Läs Djurens Rätts rapport med förslag för att hindra smittrisker i Sveriges djurfabriker. 

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: