Djurens Rätt
27 August 2018

Obligatoriskt med krav på djurskydd vid offentlig upphandling

Redan idag finns möjligheten för kommuner och myndigheter att ställa djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, men det görs endast i drygt hälften av fallen. Regeringens förslag, som presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och konsumentminister Per Bolund (MP), innebär det istället ska bli obligatoriskt för kommuner och myndigheter att ta med djurskyddskrav i upphandlingen.

– Jag välkomnar förslaget, med obligatoriska djurskyddskrav måste fler kommuner börja tänka på djurskydd, vilket är bra. Jag hoppas att det på sikt också leder till att kommuner höjer sina ambitioner och ställer krav på att djuren t.ex. ska ha fått gå utomhus. Förhoppningsvis kan högre djurskyddskrav också göra att fler kommuner samtidigt satsar på mer växtbaserat i kombination med mindre kött men där djuren haft det bättre, säger Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom.

I nuläget finns det dock inget konkret lagförslag bakom regeringens ambitionen och det är oklart när den nya lagstiftningen kan finnas på plats.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: