Djurens Rätt
03 February 2017

Också Bukarest tar ställning för djuren på cirkus

Globus Circus är en få permanenta cirkusbyggnad i Europa. Den byggdes 1960 och tar emot 3 500 besökare i samband med en föreställning, som fram till nu har innehållet djur av olika slag. Men det är på väg att förändras.

Efter en brand tidigare i år där 11 djur dog så startades en diskussion om djurs vara eller icke-vara på cirkusar och 60 000 rumäner skrev på ett upprop för ett cirkusar borde sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Och nu rapporterar rumänska medier att Globus Circus inte längre kommer att få tillstånd till att använda vilda djur i sina föreställningar – men beslutet kan komma att gå ännu längre.

För när Bukarests borgmästare Gabriela Firea i början av veckan uttalade sig sa hon, enligt the Romanian Journal, att Globus Circus inte längre kommer att ha med tränade djur överhuvudtaget i sina föreställningar och refererade till en internationell trend där allt fler cirkusar slutar använda djur och hänvisade till kanadensiska Cirque du Soleil som ett positivt exempel.

Samtidigt meddelade Bukarests stadshus att de jobbar på ett förslag till ett förbud mot vilda djur på cirkus i hela staden (vissa medier har skrivit att förbudet redan röstats igenom, andra att det ännu bara är ett förslag). Ett förbud mot vilda djur på cirkus har redan lagts i Rumäniens parlament redan 2015 men det stoppades då i senaten.

De vilda djuren på Globus Circus kommer enligt den information som har kommit ut att omplaceras med hjälp av djurorganisationen Vier Pfoten.

Källor

Draft decision to ban animal performances at Bucharest 'Globus' Circus & Variety Company, Agerpres, 29 januari 2017

Animals banned in Globus Circus shows, The Romania Journal, 30 januari 2017

City Hall bans wild animal shows at Bucharest’s Globus Circus, Romanian Insider, 31 januari 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: