Djurens Rätt
08 June 2015

Olagligt att spola ner fiskar i toaletten i Quebec

En ny djurskyddslagstiftning har införts i den kanadensiska delstaten Quebec. I den nya lagen ingår bl.a. högre böter och längre fängelsestraff för djurskyddsbrott, och lagen kriminaliserar företeelsen att spola ner levande fiskar i toaletten.

– Om du har en guldfisk så måste du ta hand om den. Skaffa dig ingen guldfisk om du inte vill ta ha hand om den, sa Quebecs jordbruksminister Pierre Paradis till tidningen Metro.

Den nya lagen slår också fast att djur inte är föremål utan medvetna varelser med biologiska behov. Fram tills nu har djur i Quebec haft samma juridiska status som en möbel.

Enligt Pierre Paradis så innebär den nya lagen att Quebec får en av de striktare lagstiftningarna för djur i Nordamerika.

Däremot gör lagen skillnad på djur som hålls som familjemedlemmar och djur inom t.ex. lantbruket - som enligt nya lagen måste behandlas med "så mycket värdighet som möjligt" från att de föds till att de slaktas. Men i och med att lagen skiljer på olika djur så innebär detta att t.ex. äggläggande hönor fortfarande får hållas i burar under hela sina liv.

– Jag förstår inte hur detta innebär att de behandlas med värdighet och respekt, säger Alanna Devine från organisationen SPCA till tidningen Metro.

Alanna Devine menar ändå att den nya lagen är ett positivt steg framåt.

I svensk lagstiftning finns ingen formulering om att det är förbjudet att spola ner fiskar i toaletten. Men det står att fiskar ska ha god vattenkvalitet, inte utsättas för skadliga ämnen i vattnet, och skyddas från onödigt obehag när de dödas.  Mot bakgrund av det är det alltså olagligt även i Sverige att spola ner fiskar i toaletten.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: