Djurens Rätt
16 January 2020

Omfattade vanvård i Värmland pågick i 10 år - upp till 500 djur omhändertas

- Förtroendet för svensk djurhållning blir inte bättre och fall som detta gör att det finns fog för det förlorade förtroendet. Hur många sådana här fall finns det som väntar på att uppmärksammas? Att allt fler väljer vego som en följd av detta är förståeligt, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Länsstyrelsen i Värmland har varit i kontakt med gården i mer än 10 års tid och hela tiden har nya brister har upptäckts, det rapporterar SVT Värmland. Djuren har vanvårdats och till slut resulterade det i att samtliga nötkreatur på gården, upp till 500 djur, ska omhändertas av myndigheterna.

Bristerna i djurhållningen ska enligt länsstyrelsen ha varit både omfattande och allvarliga.

- Att detta har fått pågå i 10 år är svårt att förstå. Djurskyddet i Sverige hanteras styvmoderligt och att ansvariga myndigheter sitter på dubbla stolar genom att de ska både skydda djuren och bidra till en ökad livsmedelsproduktion är ett problem. En självständig djurskyddsmyndighet och mer resurser till djurskyddskontroller behövs, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: