Djurens Rätt
15 January 2016

Omfattande djurplågeri på pälsdjursfarm i USA

Historien om minken på bilden ovan berör oss extra starkt. Minken kallades Miss Mary av det ögonvittne som varit på farmen i Wisconsin i ca två månader. Burarna på farmen duschades med en högtryckstvätt för att hålla minkarnas päls ren. Smutsig minkpäls leder nämligen till sämre betalt för pälsen. Starkt stressad av tvätten tuggade Miss Mary sig igenom gallret på sin bur, tills dess att hennes ansikte var helt blodigt. Ögonvittnet såg aldrig att hon fick någon veterinärvård, vilket inte är ovanligt i pälsindustrin. 

PETA:s filmmaterial från farmen visar hur anställda tar minkarna i deras känsliga svans och kastar ner dem i den tunna de avlivas genom gasning. En mink som överlever gasningen får sin nacke bruten av farmens ägare. En annan mink överlevde gasningen i ca 20 minuter innan den till slut somnade in.

– Det är fruktansvärt att vi gång på gång tvingas bevittna grymheterna som pälsdjursindustrin utsätter djur för. Det enda sättet att veta att du som konsument inte bidrar till djurs lidande är att välja bort päls och andra djurmaterial, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Filmen och mer info om avslöjandet finns här, vi vill dock varna för oerhört starka bilder.

Vad gör Djurens Rätt?

Djurens Rätt arbetar för en avveckling av pälsdjursindustrin i Sverige där över en miljon minkar föds upp och dödas på omkring 70 pälsdjursfarmer. Internationellt arbetar vi genom nätverket Fur Free Alliance (FFA), en internationell sammanslutning av ca 35 djurrätts- och djurskyddsorganisationer världen över. FFA arbetar genom opinionsbildning för att öka medvetenheten hos allmänheten om de grymheter som pälsindustrin utsätter djur för.

Välj bort päls

Som konsument kan du bidra genom att välja bort päls och andra djurmaterial när du handlar. Använd gärna Djurens Rätts pälsfria lista eller ladda hemappen Djurvänligt

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: