Djurens Rätt
21 January 2019

Örebro ändrar sig efter kritiken - inga fåglar ska svälta ihjäl

”Har kommunen matat änderna sedan 70-talet, alltså i 40 år, kan vi inte bara sluta med det från en säsong till en annan. Vi har ju byggt upp en population som är van vid att få mat” säger Tekniska nämndens ordförande Anders Olsson till tidningen Nerikes Allehanda, och lovar tidningens läsare att de inte kommer uppstå en situation där fåglar svälter ihjäl.

Efter att beslutet om att sluta mata fåglarna blev känt har kritiken varit stark, både bland djurengagerade och ornitologer. Djurens Rätt-medlemmen Rebecca Sterner var en av många som reagerade och det upprop hon startade fick på bara några dagar nästan 1 000 namnunderskrifter.

Och nu har Örebro kommun ändrat sitt beslut! Fåglarna kommer att få mat under vintern och det som upplevs som problematiskt med fåglarna kommer kommunen att försöka lösa på andra sätt.

Att hjälpa djur är viktigt och angeläget, men också ett stort ansvar – som t.ex. i situationer där vilda djur vänjer sig vid att få mat på en viss plats. Det ansvaret gäller även kommuner och vi är glada över att Örebro nu tagit ett mer djurvänligt beslut.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: