Djurens Rätt
28 August 2017

Österåker stoppar cirkusar med vilda djur

Vi har tidigare skrivit om hur Österåkers kommun under lång tid arbetat för att stoppa cirkusar med vilda djur att uppträda i kommunen. Den motion som lagts av Miljöpartiet och Vänsterpartiet var första gången uppe i kommunfullmäktige redan i mars 2016.

Och så idag, under eftermiddagen den 28 augusti, röstades ett beslut igenom i kommunstyrelsen i Österåker som innebär att kommunen, med start säsongen 2018, endast ska upplåta kommunal mark till cirkusar utan djur eller sådana som förevisar domesticerade djur, samt sjölejon och renar.

– Det här sänder tydliga signaler och ökar förhoppningsvis pressen på partierna på riksnivå att öppna upp för ett kommunalt veto mot den här typen verksamheter, säger Andreas Lennkvist från Vänsterpartiet i Österåker till Djurens Rätt.

Att just sjölejon och renar undantas beror på att § 35 i djurskyddsförordningen, som anger vilka djur som inte får visas på cirkus i Sverige, specifikt säger att sjölejon och renar ska få visas på cirkusar i Sverige. Kommuner som har stoppat sjölejon från att visas på cirkus har tidigare fått beslut upprivna bl.a. av just den anledningen.

Andra kommuner som har förbjudit vilda djur cirkus har fått sina förbud upprivna i domstol - i dagsläget är Västervik den enda kommun som kämpat vidare för ett förbud. Förhoppningsvis har Österåker nu hittat en modell, att istället för att införa ett lokalt förbud mot vilda djur på cirkus så slutar kommunen upplåta mark till cirkusar med vilda djur, som kan fungera som mall för fler kommuner att ta efter när det kommer till att stoppa cirkusar med vilda djur från att uppträda i kommunen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: