Djurens Rätt
17 April 2018

Pälsbranschen lovade bättring efter avslöjandet om jätterävarna – nya bilder visar att ingenting har förändrats

Det var den finska djurrättsorganisationen som sommaren 2017 kunde släppa filmer och bilder från pälsdjursfarmer i Finland som visade hur blårävar genom avel blivit så stora att de har svårt att röra sig. Rävarnas päls hängde i tjocka veck, också i ansiktet, trots att det enligt den finska djurskyddslagen är förbjudet att avla djur på ett sätt som skapar lidande hos djuret.

Finlands pälsdjursuppfödares förbund fördömde de pälsdjursfarmer som inte tog hand om djuren tillräckligt bra och lovade bättring. "Vi godkänner inte överstora eller sjuka djur. Djurens välbefinnande och ansvarsfulla uppfödning är för oss grunden för allt" sa Marja Tiura, verksamhetsledare för branschorganisationen till nyhetskanalen Yle.

Men idag kan Oikeutta eläimille släppa helt nya bilder som visar att absolut ingenting har förändrats. De nya filmerna och bilderna visar återigen jätterävar med ögoninfektioner, missbildade fötter och med pälsen som hänger i tjocka veck.

Enligt Oikeutta eläimille är det som går att se i filmerna mer regel än undantag – en undersökning från 2012 visade att genomsnittsvikten på en blåräv på en pälsfarm i Finland var 19,4 kg, i det vilda väger dessa rävar 3 till 5 kg.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: