Djurens Rätt
06 October 2014

Pälspriser på kraftig nedgång

Skandinaviens pälsauktioner rapporterar kraftiga sänkningar av pälspriserna under hösten 2014 jämfört med föregående år. De genomsnittliga priserna på minkpäls föll 55 respektive 40 procent i Finland och Danmark.

Hela pälsplagg säljs sällan längre i de nordiska länderna och nu börjar vi se en nedgång även på den kinesiska marknaden. Päls står för ungefär en tredjedel av Danmarks export till just Kina och det pratas nu om att den kinesiska ”päls-bubblan” har spruckit. Djurhänsyn nämns som en av de bakomliggande orsakerna. Päls och pälsdjursfarmning har varit föremål för en het debatt i Europa och kritik har riktats bland annat mot daterade avlivningsmetoder och mot att djuren utvecklar stereotypa beteenden.   

Som vi tidigare rapporterat är opinionen mot päls stark i Europa och förbud mot pälsfarmning diskuteras i flera länder, inte minst i Sverige.

Pälsindustrin själv hävdar att prisnedgången på höstens auktioner beror på en ovanligt mild kinesisk vinter. Salla Tuomivaara, från den finländska djurrättsorganisationen Animalia, har en annan teori:

- Anledningen till prisnedgången är förmodligen den antikorruptionskampanj, initierad av den kinesiska regeringen, som avskräcker tjänstemän och deras förvaltning att acceptera lyxiga gåvor. Detta går i linje med den nedgång som sågs på "lyxvaror" i Kina under 2013 då konsumtionen av dessa varor sjönk med femton procent.

Päls har länge setts som en statussymbol i Kina men detta kan nu ha vänt. Enligt den asiatiska djurrättsorganisationen ACTAsia for Animals så är den yngre generationen inte så intresserad av att bära päls och konsumenterna blir allt mer medvetna om bland annat frågor som rör djurens välfärd.

Djurens Rätt och ACTAsia for Animals är båda medlemmar i Fur Free Alliance (FFA) som länge arbetat med att stödja projekt och kampanjer i Kina mot päls. Totalt så samarbetar ca. 30 djurrätts- och djurskyddsorganisationer från länder världen över genom nätverket FFA. Här kan du läsa mer om Djurens Rätts samarbete inom Fur Free Alliance och hur vi arbetar för en pälsplaggsfri värld.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: