Djurens Rätt
31 August 2017

Partillebo ser ut att ställa in avlivning av katter

Djurens Rätt har tillsammans med Göteborgs Katthjälp haft samtal med bostadsbolaget Partillebo och med framgång försökt styra av avlivningen av katter i ett av deras bostadsområden. Bostadsbolaget har meddelat att det inte blir någon infångning eller avlivning, men att man ska ta fortsatt hjälp av en jägare för att kartlägga situationen kring de lösspringande katterna.

I dialogen med Djurens Rätt har Partillebo också förklarat att syftet aldrig var att skjuta några katter utan att den mindre välformulerade informationen som gick ut var avsedd som en varning till hyresgästerna att ta hand om sina katter.

Djurens Rätt och Göteborgs Katthjälp har istället föreslagit ett TNR-M-projekt, något som bostadsbolaget visat intresse för. TNR-M står för Trap, Neuter, Return och Manage, eller fånga in, kastrera, återplacera och sköta om, och innebär att hemlösa katter som kan omplaceras får hem, de som är för sjuka avlivas och de katter som är friska men förvildade, släpps tillbaka och ges daglig tillsyn och matning. Detta har med stor framgång genomförts i ett bostadsområde kallat Backa Röd i Göteborg.

Här kan du se ett seminarium inspelat under Almedalsveckan 2017 där Marie Werner, fd. distriktschef på Bostads AB Poseidon berättar om hur de löste problemen som fanns med hemlösa katter

Djurens Rätt har också meddelat Partillebo att vi är beredda att bidra ekonomiskt till en effektivare och djurvänligare lösning, på samma sätt som vi redan idag finansierar verksamhet som ger hemlösa katter ett bättre liv.

Göteborgs katthjälp gör på sin hemsida en genomgång av vilka regler som finns när det gäller att avliva katter inom ett tätbebyggt område, som ett bostadsområde.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: