Djurens Rätt
23 March 2018

Påskbeskedet - inga fler burägg i Bergendahls produkter

– Det här är så otroligt fina nyheter! Bergendahls visar verkligen att de lyssnar på sina kunder samtidigt som de tar hänsyn till hönorna och deras välmående, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Att ett beslut som detta kommer att påverka många individer råder det ingen tvekan om. Förutom City Gross som har 42 butiker så fungerar även Bergendahls Food som en grossist då de säljer sina märken Favorit och Budget till Matöppet och andra fristående butiker inom Den svenska matrebellen. Totalt går deras egenmärkesvaror att finna i 180 butiker både i Norden och i Tyskland.

– Vi har tagit ett stort steg i rätt riktning genom att uteslutande sälja färska ägg från frigående hönor i våra City Gross butiker. Som en del av vårt kvalitetsarbete kommer vi framöver att se på hur vi kan arbeta med att fasa ut burägg även som ingrediens i våra EMV-produkter. Målet i dagsläget är att detta ska kunna ske successivt och vara klart under 2020, säger Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på Bergendahl Food AB/City Gross Sverige AB.

Många tror att det är förbjudet att hålla hönor i bur men faktum är att strax över 1 miljon hönor fortfarande lever på det sättet. När Djurens Rätt påbörjade arbetet med burägg 2008 var 40 % av äggen i Sverige från hönor i bur medan siffran idag är nere på ca 12 %. Det är besked likt det Bergendahls tagit som kommer göra att siffran inom de kommande åren kommer sjunka ytterligare. Konsumenterna har sagt sitt i frågan och nu gör även fler och fler företag samma sak

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: