Djurens Rätt
19 August 2015

Patagonia bryter med ulleverantör

Det var i slutet av förra veckan som djurrättsorganisationen PETA kunde avslöja grymt djurplågeri på en sydamerikanska fårfarm - Ovis 21 - som levererar ull till företaget Patagonia, ett märke som finns att köpa i många sport- och friluftsbutiker i Sverige.

Patagonia skriver i sin marknadsföring att de arbetar mycket för ett gott djurskydd, och att ullen de använder är kontrollerad utifrån strikta djurskyddskriterier. Videon från PETA uppvisar en helt annan verklighet. Den visar bl.a. lamm som får sina svansar avskurna helt utan bedövning, och som får testiklarna snörda så att de ska skrumpna och falla av. Vidare visar filmen får som slaktas på farmen utan bedövning, och vissa rör sig fortfarande när de flås.

Reaktionerna på filmen blev många och starka och under måndagen den 17 augusti så meddelade Patagonia att de avslutar samarbetet med Ovis 21 och inte längre kommer att köpa ull därifrån.

"Vi tog viktiga steg för gott djurskydd i samarbetet med Ovis 21 men vi misslyckades med att införa en process som garanterade ett skydd för djuren", skriver förtaget i sitt uttalande. De skriver vidare att de därför har beslutat att sluta köpa in ull från farmen och att de kommer att leta efter nya samarbetspartners som kan garantera ett bättre djurskydd.

Även om Djurens Rätt kan konstatera att låta bli att köpa produkter från djur är det enda säkra sättet för konsumenter att veta att de inte bidrar till djurplågeri så är det uppmuntrande att Patagonia så snabbt reagerar på de brister som avslöjats. Förhoppningsvis tar de initiativet vidare och upphör med försäljningen av ullprodukter.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: