Djurens Rätt
23 September 2015

Permanent fristad för valar och delfiner

Snart kan den första permanenta fristaden för tidigare tillfångatagna valdjur vara här. Experter inom området marina däggdjur, letar just nu efter en plats för fristaden, och Vancouver beräknas ligga bra till. I december kommer en konferens i ämnet hållas i San Francisco.

- Det finns fristäder för elefanter, primater, tigrar, lejon och andra djur, men det finns inte en enda fristad för delfiner och valar, berättar Lori Marino som är verkställande direktör på Kimmela Center for Animal Advocacy.

Ingenjörer, veterinärer, vårdare och människor med marin expertis förväntas delta i projektet, som än så länge befinner sig i ett tidigt skede. Vad som kommer utmärka fristaden, är det faktum att djuren sällan, om alls, kommer att exponeras, få mer utrymme att röra sig, få fler möjligheter till umgänge, naturlig stimulans samt vara kapabla till att fånga sin egen mat.

- Det här är ett mycket positivt steg. Djur behöver få utlopp för sina naturliga beteenden och ska inte placeras i varken burar eller parker för människans underhållnings skull. Blir detta verklighet kan det utgöra ett möjligt nytt hem för tidigare tillfångatagna djur som av någon anledning inte kan släppas ut i det vilda efter ett liv i fångenskap, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Dela: