Djurens Rätt
19 September 2016

Personal inom omsorgen måste få larma kring djur

Förra veckan rapporterade Djurens Rätt om att förslag om en ny djurskyddslag som skulle komma nu i september har skjutits fram ännu en gång av regeringen.

Enligt Näringsdepartementet så är anledningen för att flytta fram den planerade propositionen om en ny djurskyddslag till nästa år att regeringen vill överväga och noggrant analysera ytterligare synpunkter som har inkommit från organisationer, företag och privatpersoner.

Dessutom tog Näringsdepartementet förra året också fram nya förslag som innebär kompletteringar och vidareutvecklingar av utredningens betänkande. Ett av dessa förslag rör en sekretessbrytande regel för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och inom verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Detta ämne blev aktuellt i samband med katten Maja, som dog då hon lämnades ensam när personen hon bodde hos togs in till sjukhus. Hemtjänstföretaget med ansvar för personen gjorde inget för att meddelade att katten fanns i lägenheten och hänvisade bl.a. till sekretess.

Djurens Rätt har drivit frågan om sekretessbrytande vid vanvård av djur sedan flera år tillbaka och anser att det är viktigt att regeringen har valt att väga in frågan i sin utredning. Vi skickade remissvar till regeringen i januari 2016 (se här bredvid).

– Vi tycker förstås att det är beklagligt att propositionen flyttas fram en gång till, men vi får hoppas att framskjutningen löner sig genom att sekretessbrytande bestämmelser vid vanvård av djur ingår i propositionen om den nya djurskyddslagen, säger Bethania Malmberg, politisk samordnare på Djurens Rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: