Djurens Rätt
27 March 2015

PETA sätter internationell press på landsbygdsministern: ombeds stänga minkfarmerna

– Svenska konsumenter har redan tydligt vänt ryggen till denna vidriga industri. PETA uppmanar nu beslutsfattare att ta nästa steg för djuren och för väljarna genom att anta ett totalförbud för denna grymma industri, säger Mimi Bekhechi, verksamhetschef för PETA UK i ett pressmeddelande.

I dag föds en miljon minkar upp i burar på Sveriges omkring 70 minkfarmer. Rävfarmningen avvecklades i Sverige till följd av hårdare regler 2001 och den sista chinchillafarmen i Sverige stängde under 2014.

– Jag välkomnar den internationella kritik som riktas mot att Sverige fortfarande tillåter minkfarmning, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt. Utvecklingen i Europa går mot avveckling av pälsindustrin i och med att allt fler länder förbjuder det djurplågeri som det innebär att stänga in ensamlevande rovdjur i små burar. Det är dags för svenska politiker att ta tag i den här viktiga djurskyddsfrågan.

Enligt Demoskop anser 8 av 10 svenskar att det inte ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för pälsens skull, en undersökning som Djurens Rätt lät göra under våren 2014. När PETA UK lade upp uppropet på sin Facebooksida uttrycktes internationell förvåning över att minkfarmning tillåts i Sverige. Bland kommentarerna:

”Det här raserar verkligen min bild av Sverige som ett civiliserat land”

”Verkligen, Sverige?! Så sorligt…”

”Jag är förvånad och ledsen över att höra att minkfarmer fortfarande existerar i Sverige. Jag trodde att Sverige var ett progressivt och upplyst land.”

Paraplyorganisationen Eurogroup for Animals driver den här frågan på europeisk nivå och har vid flera tillfällen lyft att opinionen mot pälsdjursfarmning är stark i stora delar av Europa. Pälsdjursfarmning är redan förbjudet i en rad Europeiska länder som Österrike, Bosnien-Hercegovina, Slovenien, Storbritannien, Nordirland och republiken Makedonien.

Här kan du skriva under PETA:s upprop

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: