Djurens Rätt
08 July 2015

Pilbågsjakt kan bli tillåten i Sverige

Frågan har blivit uppmärksammad i samband med att ett rådjur nyligen sköts med pilbåge i Surte. Rådjuret Doris träffades av pilen men det var inget dödande skott och timmar efter incidenten fick hon avlivas av jägare. 

Fallet är nu polisanmält med brottsrubricering djurplågeri och brott mot jaktlagstiftningen. Geir Hogstad, samordnare av djurärenden inom polisen, har aldrig hört talas om att djur blivit skjutna med pilbåge i Sverige tidigare. Detta är mycket ovanligt men samtidigt så ökar intresset för bågskytte i Sverige.

Det pågår sedan många år tillbaka en utredning hos Naturvårdsverket om pilbågsjakt. För flera år sedan bedrevs testverksamhet i vilthägn för att kunna följa effekterna av piljakt. Christer Pettersson som jobbar med jakt- och vapenlagstiftning på Naturvårdsverket menar att pilbågen inom testverksamheten uppfyllde kraven för jakt på rådjur och hjort.

Svenska Bågskytteförbundet är kritisk

Svenska Bågskytteförbundet tar tydligt ställning i frågan om pilbågsjakt.

– Det är ett osäkert sätt att ta död på ett djur, skytten måste vara väldigt nära djuret för att få en säker träff. Och även om du får en säker träff är det inte helt säkert att djuret avlider, säger Bo Palm, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet.

Beslutet i frågan om det kommer att bli tillåtet med bågjakt kommer att fattas nästa år.

1 miljon djur om året

I Sverige dödas årligen över en miljon djur under jakten, och därtill skadeskjuts ett okänt antal. De djur som jagas mest i Sverige är rådjur, älgar och harar. Rovdjur som exempelvis vargar och rävar jagas också. 

Att djur dör av pilbågsskott beror på blödning orsakad av att pilhuvudena skär av blodkärl. Det är jämförbart med slakt utan bedövning. Om hjärtat eller en stor artär träffas är chansen för snabb död stor men om pilen träffar muskler eller olika organ i bålen medför det ett utdraget dödsförlopp. Djurens rätt motsätter sig införande av pilbågsjakt. 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: