Djurens Rätt
13 November 2017

Plågade djur till döds - tre döms till fängelse för jaktbrott

Rovdjur spårades och dödades illegalt - i flera fall ströps eller plågades djuren till döds efter att de fångats i hemmagjorda fällor. I mitten av oktober inleddes rättegången mot fem personer, varav en i media har beskrivits som en "känd jaktprofil", som misstänktes för grova jaktbrott och för att ha plågat vilda djur till döds.

En av de åtalade dömdes till 14 månaders månaders, bl.a. för att ha hjälpt till med att snara en björn.  En andra person dömdes till 13 månaders fängelse, bl.a. för att ha skjutit en järv och snarat en björn, och en tredje till 12 månaders fängelse. De två övriga åtalade fick villkorlig dom. Samtliga döms för för grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Åtalspunkten gällande grovt jaktbrott handlar bland annat om ett lodjur som snarats och hängt levande i ett träd.

Tyvärr är detta fallet inte unikt - till Sveriges Radio säger en åklagare att de har information om många fler liknande fall men att de aldrig utreds på grund av bristande resurser. Därför är viktigt att domstolen nu dömer de skyldiga till fängelse, förhoppningsvis har det en avskräckande effekt framöver.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: