Djurens Rätt
10 December 2014

Plågsamma djurförsök tilldelas Nobelpris

Edvard och May-Britt Moser tilldelas Nobelpriset för vad som i media har beskrivits som forskning om "hjärnans inbyggda GPS", eller lokalsinnet i hjärnan. Men resultaten har kommit till genom djurförsök, och Live Kleveland på den norska organisationens Dyrevernalliansen är kritisk.

- Det är beklagligt. Vi har kunnat följa Edvard Mosers forskning under flera år, och den innebär betydande ingrepp på djuren. Bland annat är det instrument som har opererats in i huvudet på djuren. De utsätts sedan för rädsla och stress i experiment som innefattar drunkning och att förstöra delar av hjärnan. Det är ingen tvekan om att djuren utsätts för väldigt allvarliga ingrepp, säger Live Kleveland.

- Det är tragiskt att sådan forskning tilldelas ett Nobelpris. Historien har visat att det finns många exempel på forskning som har gett resultat men som vi ändå i efterhand anser vara oetiska.Den här typen av djurförsök hör med all säkerhet till den kategorin.

Enligt Live Kleveland har organisationen protesterat mot, och försökt stoppa, de aktuella försöken. Men utan framgång så här långt.

- Vi har nått framgångar i arbetet mot andra plågsamma djurförsök men inte rörande dessa. Vi är dock övertygande om att sådana här försök inte komma att accepteras i framtiden.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: