Djurens Rätt
18 September 2020

Polen förbjuder pälsdjursfarmning

– Kan ett land med tio gånger fler minkfarmer än Sverige ta det här beslutet så kan givetvis Sverige också göra det. Det finns ett stort folkligt stöd för en avveckling av minkfarmning men den politiska handlingskraften lyser med sin frånvaro, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Allvarliga missförhållanden uppdagas återkommande på pälsdjursfarmer och allt fler länder går mot avveckling av denna hårt kritiserade djurhållning. Femton länder i Europa har redan fattat liknande beslut som i Polen. Nu senast för några veckor sedan i Nederländerna och fler EU-länder kan vara på gång de kommande månaderna.

– Att hålla djur i trånga gallerburar hör inte hemma i ett modernt samhälle där åtta av tio redan är för att en avveckling ska ske. Jag vill uppmana Sveriges folkvalda att ta inspiration av Polen och lägga ett förslag för att fasa ut Sveriges pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall.

Polen är idag det tredje största pälsproducerande landet i världen. Om polska senaten godkänner förslaget innebär detta att fem miljoner minkar årligen inte längre kommer att födas upp för att gasas och flås. Det kommer göra Polen till det 16:e landet i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: