Djurens Rätt
01 April 2019

Positivt för djuren i hållbarhetsrapporter från Bergendahls och Coop

Under 2018 valde närmare 30 svenska företag att ta heltäckande beslut i buräggsfrågan. Det vill säga att fasa ut ägg som kommer från hönor i burar, inte bara från exempelvis sina hyllor, utan även från andra produkter som innehåller ägg. Två av företagen är Bergendahls och Coop som förra året meddelade att deras egna märkesvaror kommer vara fria från burägg senast 2020.

– Det är positivt att dessa jätteföretag tar ett helhetsgrepp i frågan. Vi hoppas att fler företag som fortfarande inte tagit ansvar för att hönorna ska få det bättre, följer i deras fotspår, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

För första gången i modern tid sitter under en miljon hönor i burar i Sverige. För tio år sedan satt 40 % av hönorna inom den svenska äggindustrin inlåsta i burar, nu är siffran nere på 10,9 %. En positiv utveckling men siffran behöver komma ner på 0.

– Det är dags för Sverige att vara med och visa vägen i den här frågan och liksom Luxemburg, Österrike och Tyskland, förbjuda burhållning av hönor, säger Nathalie Söderström.

Djurens Rätt informerar löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut företag kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld. På Äggläget kan du läsa mer om hur företagen jobbar med just äggfrågan. Kom ihåg att det bästa du som enskild konsument kan göra för hönorna är att välja bort äggen helt och hållet. På Djurens Rätts inspirationssajt väljvego.se hittar du äggfria recept och fyra tip att ersätta ägg i bakning, maränger m.m.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: