Djurens Rätt
09 February 2014

Rädda framtidens Marius - besök inte djurparker

Att beröras av Marius öde är naturligt - skriv till zoo@zoo.dkom du vill försöka rädda Marius liv eller skriv på Facebooksidan Zoologisk Have.

Men det är viktigt att vara medveten om att i princip alla djurparker regelbundet dödar djur. Det är ingen hemlighet att djur dödas när det inte längre finns plats eller om djuren inte har tillräckligt intressanta gener.

Sättet att stoppa detta på är att inte besöka djurparker, vars uppdrag (ibland) är att bevara arter, men aldrig individer. När de söta djurungarna som lockar besökare blir större är de inte lika intressanta längre.

Vill du förändra? Besök inte djurparker.

Uppdatering 9 februari kl. 21.45

Giraffen Marius dog idag på Köpenhamn Zoo, och hans död har blivit en internationell nyhet. Men, som vi skrev igår, det är viktigt att vara medveten om att i princip alla djurparker regelbundet dödar friska djur. Det är ingen hemlighet eller nyhet.

"Vad Kalla fakta inte nämnde var att friska djur avlivas hela tiden på svenska djurparker. Alla veterinärer och ansvariga för djurparkerna som Expressen pratar med betonar att lagen tillåter avlivning av friska djur och att det är något som sker regelbundet på djurparkerna."
Citat från Expressen, den 21 oktober 2012.

Drar vi alla djurparker över en kam? Ja, kanske lite. Men om vi berörs och upprörs över Marius död så måste vi uppröras över djurparker som företeelse, inte hänga ut Djurpark X eller berömma Djurpark Y. Det är dags att tänka om.

Hjälp oss förändra framtiden. Sms:a "medlem (personnummer)" till 72 901 så debiteras du 240:- och blir årsbetalande medlem. Tack för ditt stöd.

Uppdatering 14 februari kl. 14.30

Ännu en giraff på en dansk djurpark som heter Marius riskerar att dödas då han inte längre passar in. Denna gång är det på Jyllands Park zoo i Haunstrup.

Detta förtydligar bara det faktum att det som hände på Köpenhamns Zoo inte är något unikt. Det sker på nästan alla djurparker, regelbundet, också i Sverige.

Uppdatering 15 februari kl. 11.45

Marius II, den andra danska giraff med namnet Marius som vi skrev om häromdagen, kommer inte att dödas skriver Jyllands Park Zoo  på sin Facebooksida.

Istället för att återupprepa oss ännu en gång (att alla djurparker dödar djur, och att det sker regelbundet) så tar vi detta tillfälle till att glädjas åt att historien denna gången ser ut att få ett lyckligt slut. Jippie!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: