Djurens Rätt
11 December 2014

Rapport från Djurens Rätts samarbete med Kastreringsbussen

Den 5-7 december hyrde Kastreringsbussen veterinärkliniken i Höör igen och kastrerade, vaccinerade, id-märkte och ohyrabehandlade 54 katter, varav majoriteten honor. De kom från en rad olika kolonier. Arbetet skedde i samarbete med Kattkommando Syd, Kattjouren, Hemlösa katter Helsingborg och ett antal andra föreningar och privatpersoner.  

Kolonierna

Häckeberga

En kvinna märkte att det emellanåt strök omkring många hemlösa hankatter i området där hon bor. Men hon kunde inte riktigt lokalisera var de kom ifrån. Efter idogt letande spårade hon tillslut katterna till en ödegård där det enligt ryktet bott hemlösa katter under en längre tid. Hon tog kontakt med markägaren som gav sin tillåtelse att fånga in katterna och hon tog dem till oss för kastrering. Kvinnan som kontaktade oss var mycket angelägen om att försöka kastrera dessa katter för att de inte skulle skapa nya kolonier i området. Ett föredömligt och ansvarsfullt agerande!

Tyringe

En man, en stor djurvän, började mata en honkatt som kom till honom för några år sedan, men han ”glömde” att kastrera henne. Från henne har det sedan uppstått en hel kattkoloni. En engagerad granne har hjälpt honom att fånga in, kastrera och omplacera katterna och den här dagen kastrerade vi de sista sex katterna från kolonin. Nu ska det inte behöva födas fler katter till en oviss framtid där.

Torup

Under lång tid har djurvänner arbetat med hemlösa katter i en skog som kallas Bokskogen utanför Torup, Malmö. Här dumpar privatpersoner katter när de tröttnat på dem, troligtvis människor som bor inne i Malmö som tror att katterna ska klara sig bra i skogen. Katterna lider dock svårt i brist på mat, värme och skydd för väder och vind. Vi har tidigare arbetat med denna koloni och nu kastrerade vi ytterligare en grupp infångade individer därifrån.

Vallåkra

När en kvinna flyttade in i ett hus hon hyrt insåg hon att det bodde ägarlösa katter i trädgården. Hon började mata katterna och knöt an till dem, men mark- och husägaren vill skjuta katterna om de inte hämtades direkt. Kattkommando Syd grep in och fångade de lite skygga katterna med fällor och placerade dem i akuthem. Där bor de nu och repar sig efter kastreringen och i väntan på nya hem där de får leva som fria individer med tillsyn av människor. 

Kävlinge

Kattkommando Syd blev kontaktade av en kvinna som matade katter på en annan kvinnas gård. Gårdsägaren hade ringt kommunjägaren och bokat tid för att skjuta av katterna. KKS ryckte ut direkt och fångade in katterna med fällor så att de inte skulle behöva dö. Dessa blev nu kastrerade.

Katthona från Båstad

En dräktig katthona dök upp i en familjs trädgård där hon blev matad och födde ungar. Ungarna ska få nya hem och katthonan som nu slutat ge di kastrerades av oss.

Ljungbyhed

Två hemlösa katter har sökt sig till en familjs trädgård där de blivit matade och nu har de blivit kastrerade.

Diverse områden

En del katter kom från utspridda kolonier – som Asta och flera andra som matades av en familj i Torsås men grannarna klagade på att där var så många katter så hon togs om hand. Zumba hittades och fångades in utomhus i ett höghusområde i Landskrona med sina fyra kattungar. Wilhelm och Wilmer var anmälda till kommunjägaren i Landskrona tre gånger och omhändertogs akut. Macaulay är en av många katter från en koloni i Hammenhög, där en man matade några katter som snabbt blev för många. 

Totalt 54 katter, varav 34 honkatter och 20 hankatter kastrerades.

Om samarbetet

Det finns gott om hemlösa katter i Sverige. De lever ett hårt liv – präglat av svält, köld, skador och ohyra. Med vinterns intåg blir det allt svårare för dem att klara sig. Hemlösa okastrerade katter kan snabbt bilda stora och växande kolonier där situationen blir alltmer ohållbar. Djurens Rätt bidrar, tack vare ett testamente, till att förebygga och förbättra den här situationen genom att finansiera Kastreringsbussens arbete.

Dela: