Djurens Rätt
09 November 2016

Rätt till frihet för schimpansen Cecilia

Det är organisationerna Asociación de Funcionarios y Abogados por los Derechos de los Animales (AFADA) och The Great Ape Project som tillsammans hade tagit frågan om schimpansen Cecilias frihet till domstol. De menade att Cecilia är en icke-mänsklig person och därmed hölls instängd, i ensamhet, på en djurpark mot sin vilja och att detta påverkade hennes liv och hälsa negativt.

Och domstolen i Argentina ställde sig på Cecilias sida! Domaren beslutade att Cecilia ska släppas fri från djurparken Mendoza - samma djurpark där “världens mest ledsna isbjörn” Arturo hölls fram till sin död. Cecilia ska istället flyttas till en djurfristad i Brasilien där hon får bättre möjligheter att leva ett naturligt liv.

I media uttalade sig domaren om att det inte handlade om rättigheter på samma sätt som för människor, men att varje art har sina egna rättigheter, och i det ingår att leva ett liv i sin naturliga miljö.

I december 2014 fastslog en domstol i Argentina att orangutangen Sandra också hade rätt till frihet. Men till skillnad från schimpansen Cecilia, som omedelbart ska släppas fri, så drog Sandras fall ut på tiden och hon bedömdes till slut inte klara omplaceringen från den djurpark i Buenos Aires där hon fortfarande hålls.

Källor

Chimpanzees have rights, says Argentine judge as she orders Cecilia be released from zoo, The Independent, 7 november 2016

Sentencia judicial histórica en argentina a favor de Cecilia, una chimpancé que se encuentra en el Zoológico de Mendoza, Proyecto Gran Simio, 5 november 2016

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: