Djurens Rätt
20 November 2018

Regeringar satsar på växtbaserade proteiner

Kanadas regering har meddelat att den kommer att stödja utvecklingen av växtbaserat protein med en satsning på 150 miljoner dollar. Pengarna går till Protein Industries Canada, en sammanslutning av institutioner och företag inom utveckling och tillverkning av livsmedel med ambitionen att göra Kanada världsledande på den blomstrande marknaden för växtbaserade proteiner.

Satsningen syftar till att möta efterfrågan på veganska produkter på den nordamerikanska marknaden, där allt fler konsumenter vill äta mer växtbaserade proteiner. Den kanadensiska regeringen lovordar också projektets utvecklingspotential och de 4 500 arbetstillfällena som det beräknar skapa inom tio år. Siten Livekindly gissar att det är succén för lanseringen av den veganska burgaren Beyond Burger som fått regeringen att våga satsa på projektet.

I Nederländerna har regeringen engagerat sig i framställningen av växtbaserade proteiner. Där stödjer regeringen Green Protein Alliance, en sammanslutning av 25 matvarukedjor, livsmedelsproducenter och forskningspartners. Deras målsättning är att skapa en hälsosam och hållbar balans i proteinkonsumtionen.

Första steget är att uppnå en kvot av 50:50 mellan animaliskt:växtbaserat protein senast år 2025.

Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: