Djurens Rätt
19 April 2014

Regeringen tog inte chansen att göra 18 mars 2014 till en historisk dag

Onsdagen den 19 februari debatterade och beslutade riksdagen om ett förbud mot sexuella övergrepp på djur och inrättande av ett center för alternativ till djurförsök. Men regeringens övergripande proposition som byggde på Eva Erikssons utredning om en ny djurskyddslag skulle istället presenteras igår, den 18 mars.

Men den tisdagen den 18 mars kom och gick utan att någonting hördes från regeringen avseende förändringar i djurskyddslagen. Landsbygdsminister Eskil Erlandssons pressekreterare Madeleine van der Veer sa till TT att det var regeringens avsikt att återkomma med information om hur de ska gå vidare i frågan. Men van der Veer sa ingenting om när detta kommer att ske, eller varför det dröjer.

Den 18 mars var också Landsbygdsdepartementets enda planerade tillfälle för när propositioner skulle presenteras för riksdagen, något annat tillfälle finns planerat förrän efter sommaruppehållet, och därmed efter riksdagsvalet i september.

– Vi har tidigare applåderat regeringens initiativ för att förbjuda sexuella övergrepp på djur och satsningen på alternativ till djurförsök, men att det inte görs mer med den nu drygt två år gamla djurskyddslagsutredningen är svårt att förstå. Med mindre än ett halvår kvar till valet ställer det frågan om hur mycket regeringen egentligen prioriterar djurfrågorna, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: