Djurens Rätt
16 February 2016

Regeringen uppmanas förbjuda vilda djur på cirkus

Namninsamlingen är den största i Djurens Rätts 134-åriga historia och nu hoppas vi på en lagändring. Två tunga instanser - Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som år 2011 tog fram förslag till ny djurskyddslag - har redan föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.

– Regeringen har stora möjligheter att få gehör för ett förbud mot vilda djur på cirkus. Frågan har ett starkt stöd hos allmänheten, i riksdagen och från såväl svenska som europeiska experter. Vi kan också se en internationell trend att fler och fler länder förbjuder vilda djur på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Ett tjugotal länder i världen har redan förbjudit vilda djur på cirkus och några, som exempelvis Mexiko, Malta och Grekland, har förbjudit alla djur på cirkus. Hela listan över vilka länder som infört förbud mot djur/vilda djur på cirkus finns påwww.djurensratt.se/cirkus.

Namninsamlingen togs emot av Maja Brännvall, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet, tillsammans med en skrivelse.

Fler bilder från överlämningen finns på Flickr: www.flickr.com/photos/djurensratt/albums/72157662420177903.

Tillsammans gör vi skillnad!

Stöd arbetet för djuren genom att bli medlem i Djurens Rätt! Sms:a STÖD50 till 72 901 för att bli månadsgivare med 50 kr/mån eller bli medlem via autogiro på www.djurensratt.se/manadsgivare.

Är du under 18 år så kan du istället Sms:a DRRED följt av ditt personnummer (10 siffror) till 72 901 för att bli medlem för hela 2016. Det kostar 100 kr.

Tack för att du står på djurens sida – tillsammans gör vi skillnad!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: