Djurens Rätt
04 June 2015

Rekordstort engagemang i kampanj mot vilda djur på cirkus

Kampanjen har väckt stor uppmärksamhet i sociala media och en färsk opinionsundersökning från Djurens Rätt/Demoskop visar att 7 av 10 svenskar inte tycker att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur som elefanter och sjölejon på cirkus.

– Vi slog besöksrekord på vår hemsida när kampanjen lanserades och vi har aldrig tidigare fått in såhär många namn på så kort tid. Det visar verkligen att det här är en fråga som engagerar väldigt många människor, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

– Det här är ett ämne som vi verkligen brinner för. Det är faktiskt obegripligt att det inte finns ett förbud mot vilda djur på cirkus i Sverige år 2015. Förhoppningen är nu att vi tillsammans med Djurens Rätt kan engagera så många människor som möjligt och påvisa för regering och riksdag att det är dags att agera, säger Stefan Persson på Newsner.

Cirkusmiljön är ett problem för de flesta djur, men den är särskilt problematisk för vilda djur. Elefanter och andra vilda djur hålls fortfarande på svenska cirkusar. Att den miljön är oacceptabel har redan många andra länder fastslagit och förbjudit vilda djur på cirkus. Två tunga instanser i Sverige har kommit till samma slutsats, Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som år 2011 tog fram förslag till ny djurskyddslag. I förslaget rekommenderas ett förbud mot elefanter och sjölejon på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.

– Djur hör inte hemma i en cirkusmiljö, särskilt inte vilda djur. Cirkusens verksamhet bygger på att den befinner sig på resande fot, och på att djuren gör konster för publiken. Båda dessa faktorer kan bidra till problem för djuren vad det gäller stress, skador och berövande av deras naturliga beteende. Det är dags att förbjuda vilda djur på våra cirkusar säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Kampanjen finns på www.intepåcirkus.se
Skriv på namninsamlingen påwww.djurensratt.se/intepacirkus/namninsamling

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: