Djurens Rätt
30 July 2018

Resekoncern slopar djurparker med späckhuggare

För 18 månader sedan införde Thomas Cook en striktare policy för utflyktsmål där man möter djur. I samband med det togs 16 besöksmål med djur bort  och nu tar de alltså ännu ett steg mot en djurvänligare värld genom sin striktare djurpolicy.

– Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen. Vi är övertygade om att vi som researrangör har en viktig roll att spela för att höja standarden för djuren, något vi vill säkerställa med policyn, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving/Thomas Cook Northern Europe.

Thomas Cook Group genomförde en undersökning 2018 i Storbritannien, Tyskland och Sverige som visade att 90 % av de som svarade tycker att det är viktigt att researrangörer tar djurrättsfrågor på allvar. Stora aktörer har stor påverkan vilket gör att vi i framtiden kanske slipper se intelligenta vattenlevande däggdjur i små bassänger.

– Kunskapen om späckhuggare är större i dag än någonsin tidigare. Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Moa Ranum

Moa Ranum

Insamlingschef
Dela: