Djurens Rätt
17 February 2014

Riksdagen debatterar och beslutar om ändringar i djurskyddslagen

När riksdagen ska debattera ändringar i djurskyddslagen den 19 februari förväntas regeringen lägga fram ett förslag om att förbjuda sexuella handlingar med djur, vilket är något som Djurens Rätt har arbetat för under flera decennier. Regeringen har föreslagit att förbudet ska träda i kraft den 1 april 2014.

Vissa ändringar när det gäller djurförsök förväntas också presenteras, där ett inrättande av ett 3R-center (ett center för alternativ till djurförsök) är ett steg i rätt riktning. Djurens Rätt är dock kritiskt till att regeringen i propositionen föreslår att centret bör finansieras inom ramen för Jordbruksverkets förvaltningsanslag och ser en risk att satsningen inte ges de nödvändiga resurserna, och att det därmed inte ges rimlig möjlighet att utföra sina viktiga arbetsuppgifter.

Djurens Rätt välkomnar dessa ändringar i propositionen, men har tidigare uttryckt kritik för att inte fler av djurskyddslagsutredningens förslag, som presenterades för mer än två år sedan, finns med i propositionen.

Debatten om ändringar i djurskyddslagen sker onsdagen den 19 februari. När frågan kommer upp är inte specificerat, men tidigast kl. 13.30. Djurens Rätt kommer att kommentera debatten medan den pågår - följ oss på Twitter (@DjurensRatt) eller besök denna sida, där vi kommer att lägga ut våra inlägg så att även du som inte har ett konto på Twitter kan läsa vad vi skriver. Använd gärna hashtaggen #djurpol om du gör egna inlägg.

För er som vill följa debatten på plats i riksdagen, sewww.facebook.com/events/1468136060075094.

Omröstningen om förslaget sker torsdagen den 20 februari, och voteringen inleds kl. 16.00. Vi kommer att publicera en sammanfattning av besluten senare samma dag.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: