Djurens Rätt
19 May 2015

Riksdagsseminarium om hönorna i äggproduktionen

Riksdagens djurskyddsforum konstituerades officiellt av Jens Holm som också hälsade välkommen och inledningstalade på seminariet.

Sedan följde en föreläsning med Lotta Berg, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Lotta Berg pratade om hönors naturliga beteende och deras behov av att bland annat röra sig fritt, ströbada, krafsa och picka och ha tillgång till sittpinne. Hon betonade att det finns för- och nackdelar i alla system men att utomhusvistelse mer givande för hönan och att det finns större förbättringspotential i de frigående systemen.

Alexandra Hermansson, produktionsutvecklare på Svenska Ägg talade om hur svensk äggproduktion ser ut i dagsläget. Svenska ägg menade att produktionstyperna inte är felfria men anser att det är viktigt att Sverige jobbar med alla produktionsformer. 

Slutligen så talade Djurens Rätts etolog Linda Björklund om Djurens Rätts arbete för en buräggsfri handel och vilka förbättringar vi vill se för hönorna. Sedan Djurens Rätt startade sin äggkampanj 2008 har andelen burägg minskat i handeln. Hemköp, PrisXtra, Lidl, Coop och Willys har alla slutat sälja burägg sedan kampanjen startade. Enligt en färsk opinionsundersökning anser 7 av 10 svenskar att hönor i äggproduktion bör ges tillgång till utevistelse.

Djurens Rätt anser att inga hönor ska hållas i bur och att gruppstorlekarna i de frigående systemen ska minskas. Här kan du läsa mer om hönor och ägg och Djurens Rätts kampanj mot ägg från hönor i bur.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: