Djurens Rätt
10 October 2016

Rumänien förbjuder troféjakt på rovdjur

Med förbudet mot troféjakten så har Rumänien infört ett skydd för Europas största population av stora rovdjur. Bakgrunden till förbudet är en ökade miljonindustri där jägare från runt om i världen har betalat stora pengar för att få jaga och döda varg, björn eller lodjur.

Alla stora rovdjur är förvisso skyddade i alla EU-länder enligt habitatdirektivet men det finns ett undantag för rovdjur som har visat sig vara en fara för människor eller boskap. Detta undantag anser den rumänska regeringen att jaktindustrin utnyttjat för att sälja troféjakter genom att överdriva uppskattningen av antalet rovdjur som utför en fara. Bara under 2016 gavs tillstånd till att döda 600 vargar, 550 björnar och 500 lodjur.

Flera jägare, skogvaktare och myndighetspersoner kopplade till Rumäniens stora vildmarksområden har också dömts för korruption. Nu ska istället rovdjur som utför en fara för människor jagas av en myndighetsorganisation, och möjligheten att omplacera vilda djur till andra områden ska utredas.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: