Djurens Rätt
20 March 2017

Så fixar du djurvänligt påskpyssel

För dig som vill ersätta påskfjädrarna med något djurvänligt tipsar Rädda Djuren-klubben här om färgglada trådägg och toppenfina tygfjädrar.

Läs mer om Rädda Djuren-klubben, Djurens Rätts barnklubb, på www.raddadjuren.se.

Till de färgglada trådäggen behöver du

 • Virkgarn eller annan tråd i bomull
 • Ballonger
 • Flytande lim eller tapetklister

Så här gör du

 1. Blanda ut limmet i en skål med lite vatten så att det blir rinnigare.
 2. Blås upp ballonger till den storlek du vill ha på äggen.
 3. Linda upp ungefär så mycket tråd som du tror att du behöver till en ballong. Det kan vara smart att klippa tråden i flera bitar så är det inte lika stor risk för trassel!
 4. Blöt ner tråden ordentligt med limmet och massera in det i tråden. Akta så att tråden inte trasslar sig! Krama ur så att det inte droppar.
 5. Vira den kletiga tråden runt ballongen i ett mönster som du tycker blir fint, tänk på att hålla tråden ganska spänd.
 6. När du virat lagom mycket tråd runt ballongen ska den torka. Det bästa är om du kan hänga upp ballongerna, du kan t.ex. använda en pinne att knyta fast dem vid. Låt trådäggen hänga på tork tills de är helt torra och stela, det tar ungefär ett dygn.
 7. När äggen har torkat helt, ta en nål och stick hål på ballongen. När ballongen krympt ihop kan du bara plocka ut den ur ägget.

Tadaa, trådägget är färdigt! Om du vill hänga det i påskriset är det bara att sätta i en tråd och hänga upp det.

Istället för fågel - tygfjädrar!

Tygfjädrar till påskriset

Vill du istället göra toppenfina tygfjädrar som du kan sätta i ditt påskris (pyssel och bilder skapat av Ida Ahlström) så gör du så här: använd en utsliten skjorta, ta en sväng på loppis eller leta i gömmorna efter tunt och färgglatt bomullstyg. Följ beskrivningen och du får fina påskfjädrar som är båda färgglada och snälla mot både djur och natur. På 1700-talet dekorerades ris med tyg och papper, det var först i mitten på 1800-talet som påskfjädrar började användas. Använd din fantasi och gör ett riktigt fint ris av det du har hemma.

Du behöver

 • Bomullstyg
 • Sytråd eller garn
 • Vliesofix eller fållfix
 • Sax
 • Strykjärn
 • Penna och papper

Vliesofix och fållfix finns i hobby- och tyg affärer, det är som dubbelhäftande tejp men du styrker ihop dina tygbitar. Det behöver vara minst 7,5 cm brett. 

Så här gör du

 1. Stryk ihop bomullstyg med vliesofix eller fållfix. Du börjar med att stryka på det på den ena tygbiten och då sitter pappret kvar. Sedan tar du bort pappret och stryker fast den andra tygbiten. Tygets finaste sidor ska vara utåt och strykjärnet inställt på 2 prickar.
 2. Rita av mallen och klipp ut den. Rita av mallen på tyget och klipp igen.
 3. Vik fram och tillbaka som de streckade linjerna på mallen. Vira några varv sytråd mitt över vikningen och knyt.
 4. Fixa ris och knyt fast fjädrarna.
Sofie Alvén

Sofie Alvén

Ansvarig insamling privatpersoner
Dela: