Djurens Rätt
15 April 2017

Säg nej till burägg i kommun och landsting

Allt fler konsumenter och livsmedelskedjor väljer bort ägg från hönor i bur. Det är en utveckling vi ser både i Sverige och internationellt. För hönorna är det goda nyheter. På Djurens Rätt märker vi att många kommuner är intresserade av att ställa krav på de ägg som köps in. Som offentlig upphandlare är det enkelt att bidra. 

Det serveras omkring tre miljoner måltider, varje dag, i skola, vård och omsorg. Hur många ägg och vilka ägg som serveras där, gör avtryck. Kommuner, landsting och andra upphandlare av livsmedel kan göra stor skillnad genom att inte upphandla och servera burägg.   

Fortfarande hålls omkring en miljon, av Sveriges åtta miljoner hönor, i burar. Burarna kallas för ”inredda” eftersom de rymmer rede, sittpinnar och ströyta.

I en inredd bur hålls upp till 16 hönor och ytan per höna motsvarar ungefär ett A4-ark. Det är så trångt att de inte ens kan sträcka på sina vingar. Det finns en ströyta som ska fungera både som ströbad och sprättyta. Ströytan behöver bara vara tillgänglig för hönorna fem timmar per dygn och den är alldeles för liten för att räcka till alla hönorna. 

Karlstad, Växjö och Ulricehamn är tre av ett 30-tal kommuner som numera är buräggsfria i sin upphandling. Som offentlig upphandlare kan du bidra till en bättre framtid för hönorna.

I det här fallet är det lätt att göra rätt!

Läs hela debatten på Dagens Samhälle!

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: