Djurens Rätt
26 January 2017

Saving elephants by helping people - volontärarbete för elefanter

Läs mer om att volontärarbeta med djur här

Denna jul bestämde jag mig för att göra någonting annorlunda. Jag ville ge tillbaka, och hoppa över all hets kring mat och materiella ting. Jag bestämde mig för att jag skulle resa bort i två veckor för att arbeta med djur som volontär. Min tanke var då att jag enkelt skulle hitta en organisation online där jag kunde anmäla mig för att sedan resa dit. Men i mitt letande insåg jag snabbt att många av dessa organisationer har tappat fokus på att hjälpa djur till att tjäna pengar.

Jag hittade en holländsk hemsida som svartlistade olika välgörenhetsorganisationer som var kopplade till tjuvjakt m.m. Denna lista hjälpte mig i mitt sökande och många av mina tänkbara kandidater uteslöts efter att jag läst den. Jag var även i kontakt med en byrå som organiserar dessa typer av resor. Jag erhöll en privat kontaktperson som var väldigt snäll och hjälpsam. Efter att jag sett att vissa av de resor som de förmedlade var kopplade till b.la. tjuvjakt kontaktade jag henne för ett utlåtande. Svaret jag fick var att ”Om jag ska vara ärlig så kommer du alltid hitta något dåligt om organisationerna om du börjar gräva. Bättre att inte leta.” Jag bestämde mig för att inte boka min resa genom denna byrå.

Jag beslutade mig för att resa till Sri Lanka och arbeta med konflikten mellan människa och elefant. Där dödas varje år mer än 200 elefanter av människan och 80 människor av elefanter. Arbetet går ut på att hitta lösningar till hur människa och elefant kan leva sida vid sida utan att skada varandra - ”Saving elephants by helping people”. Idag används bl.a. elstängsel, gratis buss på vägar där många elefanter passerar, bikupor och citrusträd. Elefanter gillar inte att bli stucken av bin och de gillar heller inte doften av citrusträd. Innan gratisbussen ”Elefriendly Bus” startades riskerade barn sina liv varje dag när de gick till och från skolan i Wasgamuwa National Park regionen. Elefanterna blev en måltavla för arga folk från byn som sköt mot den för att skrämma, skada och ibland döda elefanterna. Detta för att elefanter och människor delar på samma skog, fält och korridorer. Arbetet omfattar endast vilda elefanter och djuren berörs inte fysiskt.

Min upplevelse som volontär var magisk! Det var läkande för själen att få vara så nära vildeliv och natur. Att resa på detta sätt är en helt annan upplevelse från vad jag är van vid. Vi arbetade, åt och umgicks med lokalbefolkningen dagligen och utbytte lärdomar från våra olika kulturer. Det kändes som jag var en del av en familj och inte en turist. Definitivt något jag kommer att göra igen.

Det är oerhört viktigt att man noggrant undersöker de välgörenhetsorganisationer man vill arbeta med. Det jag gjorde var att leta på nätet efter kritik, svarta listor och även kontaktade organisationerna direkt för information. För mig var det viktigt att veta att jag inte hamnade på ett ställe med många andra volontärer som i en turisthåla och en verksamhet som är oetiskt mot djuren. Jag ville heller inte känna att jag hamnat på en plats där man tillfångatagit eller räddat olika djur för att sedan fortsätta avla på dem i syfte om att volontärer ska betala för att komma och klappa på dem. Det är viktigt att vi tillsammans inte blundar för volontärarbetets baksida!

Natalie Andersson

Natalie Andersson

Praktikant
Dela: