Djurens Rätt
09 October 2015

SeaWorld förbjuds föda upp späckhuggare i fångenskap

Anläggningen SeaWorld har fått mycket kritik för sin behandling av späckhuggare. Antalet besökare har minskat sedan dokumentären Blackfish släpptes år 2013. Dokumentären ger en dyster bild av SeaWorlds verksamhet, bland annat framhålls att behandlingen av djuren i fångenskap framkallar ett våldsamt beteende hos djuren. 2010 dog en tränare i en olycka med späckhuggarna vid anläggningen i Orlando, vilket skildras i dokumentären.

Djurens Rätt såg Blackfish på Stockholms filmfestival i november 2013, här finns en recension av filmen.

Den negativa uppmärksamheten har både lett till aktieras och bojkotter, vilket fått företaget att lova en ombyggnad för hundratals miljoner dollar för att ge späckhuggarna mer utrymme på anläggningen i San Diego. Nu har byggprojektet godkänts av den kaliforniska kustmyndigheten - men under en viktig premiss: SeaWorld får inte längre föda upp späckhuggare i fångenskap på anläggningen i San Diego!

Förhoppningen är att beslutet innebär att de 11 späckhuggare som nu finns på SeaWorld kommer att bli de sista då inga vilda späckhuggare har fångats in till SeaWorld under de senaste 35 åren. Beslutet gäller också enbart SeaWorlds anläggning i Kalifornien, inte den i Florida.

– SeaWorld har erkänt att de avsåg att föda upp ännu fler späckhuggare för att fylla sina nya bassänger, men beslutet säkerställer att inga fler späckhuggare kommer att dömas till ett icke-liv av ensamhet, fördärv och elände, skriver organisationen PETA i ett uttalande.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: