Djurens Rätt
17 March 2016

SeaWorld slutar föda upp späckhuggare

Den kritiserade nöjesparken SeaWorld slutar med sin kontroversiella uppfödning av späckhuggare. Beslutet innebär att de späckhuggare som idag finns på SeaWorlds anläggningar är de sista. I en debattartikel i tidningen Los Angeles Times skriver Joel Manby, ordförande för SeaWorld Parks and Entertainment: "This year we will end all orca breeding programs — and because SeaWorld hasn't collected an orca from the wild in almost four decades, this will be the last generation of orcas in SeaWorld's care."

Den amerikanska djurorganisationen The Humane Society of the United States har samarbetat med SeaWorld kring förändringarna och organisationen kommenterar SeaWorlds beslut med orden "the era of captive display of orcas will end".

Djurrättsorganisationen PETA å sin sida kräver att SeaWorld ska släppa ut sina späckhuggare i fredade områden i en vild miljö där de kan få utlopp för sitt naturliga beteenden. Men samtidigt som nöjesparken, som har 12 anläggningar runt om i USA, meddelade att du slutar föda upp späckhuggare så gick de också ut med att inga av de som idag finns i fångenskap kommer att släppas ut i frihet.

Sedan tidigare har SeaWorld gått ut med att de slutar med späckhuggarshower. 2017 avslutas showerna på anläggningen i San Diego, följt av anläggningen i Texas 2018 och avslutningsvis på anläggningen i Florida 2019.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: