Djurens Rätt
17 January 2018

Seger! Inga fler elefanter på svenska cirkusar

Förbudet mot elefanter och sjölejon på cirkus i Sverige finns med i det förslag till ny djurskyddslag som har presenterats av regeringen. I förslaget går att läsa att det "saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt". De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Djurens Rätt hade önskat en tydligare formulering som förbjuder samtliga vilda djur på cirkus, men att elefanter och sjölejon nu slipper cirkusmanegen för gott i Sverige är viktig seger för djuren, en seger som Djurens Rätt arbetat för i många år.

– Vi gläds idag åt denna framgång! Djur är inte underhållning och äntligen får vi svart på vitt att djur som elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Sedan 2015 har Djurens Rätts kampanj #IntePåCirkus skett i samarbete med sajten Newsner som har en stor del i denna framgång.

– Äntligen! Det är sjukt roligt att de äntligen lyssnat på alla 155 000 som skrivit på för kampanjen. Vi är otroligt glada för stödet från Djurens Rätt som vi gjort kampanjen tillsammans med, men inte minst från alla personer som skrivit under och alla som delat våra artiklar och videos om vårt viktiga budskap. Det är alla dessa människor som ska vara stolta i dag, säger Johan Rikner, ansvarig utgivare på Newsner.

Förslaget till ny djurskyddslag går i enlighet med djurskyddsutredningen 2011 och Sveriges Veterinärförbunds rekommendationer om elefanter och sjölejon inte kan få sina naturliga beteende tillgodosedda på cirkusar.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig i frågan. Alla de 155 000 personer som skrev under vårt upprop till riksdagen och även de politiker som lyssnat på experter och opinionen och arbetat för att förslaget nu äntligen finns med i djurskyddslagen, säger Camilla Björkbom.

Sedan tidigare är det förbjudet att hålla djur som till exempel apor, rovdjur, noshörningar, flodhästar och giraffer på cirkus i Sverige och nu ska även elefanter och sjölejon läggas till listan.

Djurens Rätts arbete för ett förbud

Sedan lång tid tillbaka Djurens Rätt arbetat mot att djur används som underhållning på cirkus. Vi har arrangerat manifestation, kartlagt vilka djur som används på cirkusar, haft kontakt med politiker och partier och debatterat i media.

2011

Djurskyddslagsutredningen föreslår att elefanter och sjölejon på cirkus ska förbjudas.

2013

Cirkus Scott går ut med att de slutar med elefanter och vilda djur i sina föreställningar.

2014

"Låt elefanter slippa cirkus" skriver vi i en debattartikel på SVT Opinion.

2015

Kampanjen intensifieras i juni 2015 när Djurens Rätt lanserar kampanjen #IntePåCirkus tillsammans med sajten Newsner. Kampanjen får ett enormt genomslag och på bara ett dygn skriver fler än 25 000 personer under uppropet.

I en opinionsundersökning 2015 visar det sig att 68 procent av svenskarna står bakom ett förbud mot vilda djur på cirkus.

2016

Uppropet #IntePåCirkus blir den största i Djurens Rätts historia och den 16 februari överlämnas 155 139 namnunderskrifter till regeringen.

En uppföljande opinionsundersökning visar att det nu är 76 procent av svenskarna står bakom ett förbud mot vilda djur på cirkus, en ökning med 8 procentenheter på ett år.

Tillsammans med den internationella djurrättsorganisationen PETA manifesterar vi i december utanför riksdagen för att påminna politikerna om cirkusdjuren. 

2017

Djurens Rätt arrangerar ett seminarium under Almedalsveckan där vilda djur på cirkus diskuteras och debatterar frågan i media under flera tillfällen. För andra året i rad förekommer inte längre elefanter på cirkusar i Sverige.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: