Djurens Rätt
10 December 2015

Seger för minkarna i Nederländerna!

Djurens Rätt har skrivit tidigare om beslutet att förbjuda pälsdjursfarmning i Nederländerna, ett förbud som fälldes i domstol då det inte var klart hur kompensationen till minkfarmarna skulle se ut. Men nu har Nederländernas högsta domstol kommit fram till att allmänintresset väger tyngre än den minkfarmarnas ekonomiska intresse, och därmed beslutat att förbudet ligger kvar.

– Det är en historisk seger att Europas tredje största pälsproducent har förbjudit minkfarmning av etiska skäl och att domsluten nu slagit fast att förbudet gäller, trots överklagan från pälsindustrin, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

Nederländerna har sedan tidigare förbjudit uppfödningen av rävar och chinchillor och var när det första beslutet om ett förbud mot minkfarmning ett av de länder i världen som födde upp flest minkar. Näringen är fortfarande mycket omfattande med ca. 150 farmer i landet..

– I Sverige är det 8 av 10 svenskar som anser att djur inte ska födas upp i bur för pälsens skull och jag hoppas att beskedet från Nederländerna ska inspirera den svenska regeringen att agera mot djurplågeriet på farmerna, säger Camilla Björkbom.

Slutdatumet för när pälsdjursfarmarna i Nederländerna ska vara utfasade är satt till år 2024.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: