Djurens Rätt
17 October 2014

Senvägar till en mer djuretisk och miljövänlig kost

Flera medier har snappat upp nyheten om den artificiella mjölk som det just nu experimenteras med i ett labb i USA. Det är det amerikanske företaget Muufri som jobbar för fullt med att ta fram en mjölkdryck, fri från laktos, antibiotika och kolesterol. Enligt företaget själva så innehåller mjölken sex olika proteiner och åtta fetter. En stor uttalad målgrupp är de 75 procent av världens invånare som är laktoskänsliga. Varför växtmjölk som soja-, ris, havre, eller nötmjölk inte är det givna (redan existerande) alternativet till komjölken framgår inte av artiklarna.

Planen är att mjölken ska finnas på marknaden inom tre år. En av anledningarna bakom den nya produkten säga vara viljan att reducera vårt behov av industriell djurhållning. Företagets grundare Ryan Pandya, Perumal Gahndi och Isha Datar menar att de framför allt vill minska de miljöskador som uppkommer genom den storskaliga djurhållningen.

Problematiken kring västvärldens storskaliga djurhållning är numera ett väl diskuterat fenomen. Både miljöhänsyn och det djuretiska perspektivet har uppmärksammats på många håll under senare tid.

För ett antal veckor sedan presenterades en annorlunda ”lösning” på köttets problematik. Människor borde äta mer insekter – rådet kom i en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO. Detta snappades upp på flera håll i svenska medier och kulturprogrammet Kobra ägnade även ett helt program till just ämnet insekter.

Välj vego

Du som vill äta bättre mat för klimatet och djuren skull behöver dock inte vänta, välj vego! Skicka ett sms med texten ”vego” till 72 120 så får du snart hem vårt kostnadsfria vegetariska inspirationspaket. Du kan givetvis ocksåbeställa det via webben.

På vår blogg vegokoll.se hittar du hela listan över vegoprodukter som olika typer av vegokött, växtmjölk och andra mejeriprodukter helt utan laktos och animalier.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: