Djurens Rätt
28 May 2021

Skandalen på Kronfågel - kycklingar skållas levande

Aftonbladets granskande program 200 sekunder har i veckan rapporterat om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri, trots löften om att det skulle upphöra. Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren.

Det går inte längre att prata om enskilda misstag när djur hanteras som varor på löpande band - lidandet är rutin i djurfabrikerna. Det är dags att montera ner ett ohållbart livsmedelssystem.
- Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt

På anläggningen utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. Det innebär att nästan hälften av alla de drygt 99 miljoner kycklingar som årligen slaktas i Sverige förlorar livet i ett och samma slakteri. Det stora antalet kycklingar i djurfabrikerna gör det omöjligt att se till varje individ och som en konsekvens blir djurskyddslagen omöjlig att efterlevas.

Det är ingen slump att du som konsument kan köpa kycklingkött för några tjugolappar i butiken. Att djur far illa och missförhållanden avslöjas är en konsekvens av att djur behandlas som känslolösa varor i djurfabrikerna.
- Camilla Bergvall

Läs mer

Fler tar avstånd från Kronfågel

Förutom de kommuner som stoppar inköp från Kronfågel har även Kronfågels samarbetspartner Kocklandslaget och Ica Supermarket Tingsryd gjort detsamma.

Det här kan du göra

Vill du få slut på lidandet i djurfabrikerna? Välj bort kycklingen från tallriken och ersätt det med ett växtbaserat alternativ. Börja med att testa fyra kycklingfria fredagar! Anmäl dig till vår utmaning och få ett mail varje fredag i fyra veckor med härliga recept och massor av tips på hur du lever kycklingfritt. 
Anmäl dig här!

Hjälp oss att hjälpa kycklingarna! Som medlem i Djurens Rätt är du med och skapar riktig förändring för de djur som är flest och har det sämst.
Bli medlem idag!

Djurens Rätt har vid upprepade tillfällen lyft fram att situationen för de kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige är under all kritik - men ännu har inga åtgärder tagits av branschorganisationen Svensk fågel.
Skriv under uppropet!

Inspireras till olika sätt att ersätta kycklingen från tallriken med kocken Fredrik Kämpenberg som tipsar om hur du lagar kycklingfritt i dessa matlagningsvideos.
Inspireras till mer vego här!

Den svenska kycklingindustrin

Kycklingar i Sverige lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker tillsammans med tusentals andra kycklingar. Den genomsnittliga kycklingfabriken i Sverige har över 100 000 kycklingar per uppfödningsomgång, vilket är mer än i de flesta andra EU-länder. På det största slakteriet dödas så många som en miljon kycklingar varje vecka.

Djurens Rätt vill se att hela branschen tar ett större ansvar djurskyddet och bland annat sänker takten på den löpande band-slakt som sker idag. Företag och offentlig sektor måste också ställa tydligare krav gällande hur uppfödning och slakt av kycklingar går till. För att detta ska bli en verklighet måste också en högre andel av våra livsmedel vara växtbaserade, och något Djurens Rätt ser är att fler och fler konsumenter väljer bort kycklingkött från tallriken.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: