Djurens Rätt
19 May 2020

Skarp kritik mot Skansens djurhållning från tidigare anställda

I ett långt reportage i Expressen har journalisten Gunilla Brodrej granskat djurhållningen på populära Skansen och pratat med flera tidigare anställda på djurparken.

Reportaget tar upp hur djurungar avlivas, något som inte är en nyhet utan har rapporterats om vid flera tillfällen. Men det handlar också om hur vargar stressades och sköts till döds efter att man inte lyckas ge dem sömnmedel och avliva dem på det sättet.

”Vargarna avlivas med regelbundna intervaller för de pallar bara ett par år i det där hägnet, sedan är de så sjuka i huvudet.” säger en tidigare djurvårdare till Expressen.

”De flesta älgarna är halta, lodjurshonan Klo är övergödd för att förhindra stereotypiskt beteende. Björnhanen Miska, viltfångad och genetiskt värdefull, avlivades i år för att man inte klarade av honom. Björnhonan Nelly skickades till Skottland i november 2010, men återhämtade sig aldrig från stressen efter tre dagar i en liten transportbur så hon avlivades”, säger samma djurvårdare.

I reportaget beskrivs också hur gråsälshanen Knut dör under transport i en bur från Skansen till Brasilien år 2015. En annan händelse inträdde 2018 då en nyfödd kalv hittades ihjälfrusen, något som skulle kunna leda till djurförbud om det skedde hos en lantbrukare enligt djurvårdaren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: