Djurens Rätt
21 December 2014

Skinnprodukter från plågade hundar kan finnas i Sverige

Det var i fredags om den skakande filmen från djurrättsorganisationen PETA fick spridning i Sverige. Filmen visar hur hundar blir slagna och dödade för att bli till skinn. Reaktionerna har varit många och starka och redan har drygt 10 000 personer skrivit under Djurens Rätt upprop för en skinnfri handel.

Att direkt koppla skinnet från plågade hundar till vad som säljs på en enskild butikskedja i Sverige är svårt. Men det finns en stor risk att det säljs här eftersom Kina är den största producenten av skinn och varken märkning eller kontroll finns av de här produkterna. Nyhetsbyrån skriver idag att det endast är med DNA-prov som det säkert går att fastställa vilket djur som skinnet kommer från.

Branschorganisationen Svensk Handel tittar tillsammans med ett trettiotal företag på hur man kan säkra leveranskedjorna för animaliska material.

– Vi har en dialog med djurrättsorganisationer och vi vill ha hjälp att hitta riskområden. Vi vill komma fram till en certifiering på fler produkter, som det i dag finns på bland annat dun, säger Maria Sandow, ansvarig för hållbar handel, till TT.

Djurens Rätt förespråkar i försiktighetsprincipen när det kommer till alla djurprodukter: om inga garantier finns så är det rimligt att utgå från det värsta. Djurens Rätt argumenterar också för att helt välja bort skinn istället för att göra skillnad på vilket djur som skinnet kommer från, detta då en t.ex. en hund eller en ko upplever lika mycket smärta och lidande.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: