Djurens Rätt
02 December 2016

Skryter om svenskt kvalitetskött men vanvårdar de egna grisarna

Den grisgård i Skåne med vanvårdade grisar, som vi tidigare skrivit om, bytte ägare efter omhändertagandet av grisarna i somras. Den nya ägaren driver flera gårdar i Skåne och Halland och samma bolag driver även det prisbelönta korvmärket Slaktarkorv.

slaktarkorv.se kan vi bland annat läsa att ”Varumärket Slaktarkorv garanterar att produkterna tillverkas i Sverige av 100% handstyckat svenskt kött, från grisar som är uppfödda enligt svenska djurskyddsregler.” Slaktarkorven har också vunnit bemärkelsen ”Årets Korvprofil” 2014 som delas ut av Korvakademien.

När Djurens Rätt tar del av nya bilder från gården och läser länsstyrelsens senaste protokoll träder en helt annan bild fram.

Merparten av de ca 2000 grisarna hålls i boxar med flera cm flytande gödsel och urin.
Grisarna hålls under oacceptabla förhållanden, i en hälsofarlig närmiljö och utsätts därmed för otillbörligt lidande!

Ur länsstyrelsens senaste protokoll, 29/11 2016

Trots ägarbytet ser vi samma typ av missförhållanden på gården idag som i somras när dessa till slut ledde till ett akut omhändertagande av grisarna.

– Det är uppenbarligen inte så mycket som i praktiken ändrats för de stackars grisar som föds upp för sitt kött på den här gården. Det här är ett tydligt bevis på att svenskt och "närproducerat" inte på något sätt är någon garanti för en god djurhållning. Det bästa du som konsument kan göra för att välja bort djurens lidande är att välja bort djuren från din tallrik, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Gör skillnad för grisarna!

 

Läs tidigare nyheter:
Ingen förbättring på grisgård i Skåne, 2 200 djur drabbas

2 500 grisar omhändertas

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: