Djurens Rätt
17 October 2019

Slovakien förbjuder pälsdjursfarmning

Efter en 7 månader kort kampanjen av organisationen Humánny pokrok har idag ett förbud mot pälsdjursfarmning röstats igenom i Slovakien och den 17 oktober godkändes den nya lagen av landets nationalråd. Förbudet träder i kraft år 2021 och de sista farmerna ska vara utfasade till år 2025. Idag finns det en minkfarm och åtta kaninfarm i Slovakien.

Humánny pokrok släppte bland annat filmer från pälsdjursfarmer som fick stor uppmärksamhet och skapade stor upprördhet. Fler än 76 000 personer - det näst största uppropet i Slovakiens historia - skrev under ett upprop för det förbud som nu blivit verklighet. Också Slovakiens nuvarande president Zuzana Čaputová uttryckte sitt stöd för ett förbud.

– Det här är en stor framgång för djuren och ett tecken på att Slovakien blir allt mer progressivt och att tusentals människor står på djurens sida. Idag har vi tagit ett stod steg framåt och vi hoppas att detta bara är början på en ljusare framtid för djuren i Slovakien, sa Martin Smrek från Humánny pokrok.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: