Djurens Rätt
17 May 2017

Slutet nära för hundköttsfestivalen i Yulin?

Varje år i juni ordnas en festival i staden Yulin i Kina där hundar dödas och deras kött säljs. Hundarna utsätts för en mycket grym behandling och många har reagerat starkt mot djurens lidande. Under senare år har festivalen mötts av allt större motstånd, både utifrån men framför allt inifrån Kina.

Häromåret drog lokalpolitikerna in stödet för festivalen, som trots det hölls men i mindre omfattning än tidigare. Och nu har politikerna tagit ännu ett steg mot att stoppa lidandet för hundarna! Djurorganisationerna Duo Duo Animal Welfare Project och Humane Society International rapporterar att politikerna i Yulin har bestämt sig för att förbjuda försäljningen av hundkött på restauranger, gatustånd och marknader i samband med festivalen. Förbudet ska träda i kraft 15 juni, en veckan innan hundköttsfestivalen ska inledas.

Förbudet är tillfälligt och inte permanent, men båda organisationerna ser beslutet som en milstolpe, och som ett beslut som kan ha en dominoeffekt och leda till att handeln med hundkött kollapsar. De uppmanar nu de styrande i Yulin att göra förbudet permanent.

Andrea Gung från organisationen Duo Duo Animal Welfare Project säger att beslutet också ligger i tiden - allt fler i Yulin och Kina ställer sig på djurens sida. Som mest dödades så många som 15 000 hundar i samband med festivalen, på senare år har siffran sjunkit till 3 000 hundar.

Källa

BREAKING: Dog meat sales banned at China’s Yulin festival in milestone victory to end brutal mass slaughter of dogs, Humane Society International, 17 maj 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: