Djurens Rätt
15 May 2019

Slutsimmat med delfiner i Italien

Det är organisationen LAV som på sin hemsida skriver om hur ett tidigare förbud mot att simma med delfiner i fångenskap nu åter har trätt i kraft.

Att få simma med delfiner återinfördes med argument som att det bidrar till kunskap om delfiner hos människor – de ekonomiska intäkter det innebar nämndes däremot inte bland argumenten mot förbundet konstaterar organisationen LAV.

Men nu är lagstiftningen tillbaka och förbudet mot att simma med delfiner återinfört. Det innebär att en aktivitet som innebär stress för delfiner, som redan hålls i begränsade utrymmen och som annars används till föreställningar och uppträdanden, är inte längre tillåten.

Förhoppningsvis innebär det ett steg mot en framtid där delfiner inte längre hålls i fångenskap, och där vi får vår kunskap om dem från att betrakta dem i det vilda. Håller du med? Skriv under vårt upprop för att få resebyråer att välja bort delfinarier

Varför är det fel att simma med delfiner?

Det är bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans på delfinarier leder till stress och stereotypa beteenden. I det vilda rör sig delfiner över stora avstånd under en och samma dag. Det gör de inte i en bassäng. Delfiner använder i det vilda ekolokalisering till att utforska sin omgivning. De har de nästan ingen möjlighet att göra i fångenskap.

Delfiner får fått lida för sitt utseende, att de ständigt ser ut att le - t.ex. Kolmården marknadsförde tidigare sina delfinshower med att deras delfiner alltid är ”sugna på att leka, busa och visa upp sig”. Verkligheten är en annan och världen över stänger allt fler delfinarier - den senaste tiden har Finlands sista delfinarium stängt och delfinariet i Barcelona Zoo, Europas äldsta delfinarium, har också meddelat att de kommer att stänga.

Alltid när det utlovas en möjlighet att få simma med delfiner finns det en stor risk att djuren behandlas dåligt.  På Hawaii diskuteras t.ex. ett förbud mot att närma sig delfiner i det vilda för att det är så många som vill simma med dem, något som stressar delfinerna. Ska det ske så ska de ske helt på djurens villkor - för bara det som är roligt för alla är roligt på riktigt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: