Djurens Rätt
16 December 2014

Snart förbjudet att visa vilda djur på cirkus i Nederländerna

Beslutet om att införa förbudet grundar sig på djurskyddsskäl. Ministern skriver på sin hemsida att "välfärden, hälsan och det naturliga beteendet för vilda djur kränks på cirkusar". Statssekreterare Dijksma som har framfört förslaget säger att åsidosättandet av djurskyddet väger tyngre än önskemålet att använda djur i underhållningssyfte och att upprätthålla en tradition. Djurens levnadsförhållanden och de återkommande transporterna påverkar deras välfärd negativt säger Dijksma.

Bland de djur som inte längre kommer att få användas finns flodhästar, giraffer, tigrar och elefanter. Djurparker och delfinarier påverkas inte, utan enbart kringresande cirkusar. 

Under 2012 turnerade 16 cirkusar i Nederländerna, med totalt 119 vilda djur. Förbudet har diskuterats sedan 2012. I september i år skickades ett brev från 24 lokala politiker till statssekreterare Dijksma med en uppmaning att införa förbudet så snart som möjligt, eftersom barn skulle kunna få fel uppfattning om hur djur ska behandlas om de fick se djur användas som underhållning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: