Djurens Rätt
17 December 2018

Södertälje kommun vill förbjuda fyrverkerier - i hela Sverige

Södertälje kommun har beslutat att uppvakta samtliga Sveriges kommuner för att få så många som möjligt att ställa sig bakom en skrivelse till regeringen om ett nationellt förbud mot fyrverkerier.

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur. Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet i Södertälje kommun.

Södertälje kommun har de senaste åren engagerat sig mycket i frågan, och har bland annat drivit igenom en skärpning av de lokala ordningsföreskrifterna där det idag endast är tillåtet att använda pyrotekniska produkter ett par timmar på nyårsafton.

Sedan flera år tillbaka bedriver kommunen tillsammans med Polismyndigheten och Södertörns brandförsvarsförbund årliga kampanjer för att stävja problemet med fyrverkerier.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: